Christian Luyindama resmen Galatasaray'da!

Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendirme ve genişletme çalışmalarını sürdüren Galatasaray'da transferin son günü adeta yağmur gibi resmi açıklamalar geliyor. Daha önce kadrosunu Marcao, Semih Kaya, Emre Taşdemir, Mbaye Diagne, Kostas Mitroglou gibi isimlerle güçlendiren Galatasaray son olarak Standart Liege takımında forma giyen Christian Luyindama Nekadio'yu renklerine kattı. 

8 Ocak 1994 tarihinde Afrika kıtasında bulunan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin başkenti ve en büyük kenti olan Kinaşa'da dünyaya gelen Christian Luyindama Nekadio son yıllarda gösterdiği performansla Afrika kıtasının dikkat çeken isimleri arasında yer alıyor. Futbola doğup büyüdüğü sokaklarda başlayan ve Kongo'da altyapı eğitimini alan Luyindama'nın profesyonel futbol kariyeri de ülkesinin takımlarından DC Motema'da başladı. 2015 yılının başında Ocak ayında Sanga Balende'ye imza atmasına karşın, aynı yılın Temmuz ayında da TP Mazembe takımıyla sözleşme imzalayan Luyindama takvim yaprakları 2017 yılının Ocak ayını ve hatta ara transfer döneminin son günü olan 31 Ocak'ı gösterdiğinde Belçika Ligi'nin önemli takımlarından Standart Liege'e kiralık olarak transfer oldu. 23 yaşında ülkesinden ayrılıp Avrupa'ya ayak basan Luyindama'nın kayda değer futbol kariyeri de aslında geride kalan 2 yıldan oluşuyor.

2015 yılında CAF Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Sanga Balende formasıyla eleme turunda mücadele eden ancak ikinci turda Al-Hilal'e elenen takımın bir parçası olan Luyindama, final etabında transfer olduğu TP Mazembe takımında hiç forma giyemedi. Kongo ekibi finale çıksa da, Cezayir ekibi USM Alger'e kaybetmekten kurtulamadı. 2015/16 sezonunda TP Mazembe'de görev yapan Kongolu stoper, takımının formasını CAF Şampiyonlar Ligi, FIFA Dünya Kulüpler Kupası ve CAF Süper Kupa mücadelelerinde sadece 2 maçta giyebildi. Bu kayıtlar genç oyuncunun uluslarası düzeyde sahne aldığı karşılaşmalar olmakla birlikte, çeşitli yaş kategorilerinde Kongo milli takımının da formasını giydi.

TOPRAK SAHADAN ŞAMPİYONLAR LİGİ ELEMESİNE..
2017 yılının Ocak ayında Standart Liege takımı tarafından sezon sonuna kadar kiralanan Luyindama, gösterdiği performans sonrasında teknik direktör José Jeunechamps tarafından sezonun son bölümünde ilk 11'de değerlendirildi. Belçika'da geçirdiği ilk dönemi adaptasyon süreci olarak tanımlayan Kongolu savunma oyuncusu, 6 ay sonunda ilk kez bu seviyede tamamı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere 6 maçta forma giydi ve 1 gol- 1 asistle oynadı. Defansif orta saha olarak görev yapan Luyindama'nın bonservisi sezon sonunda Standart Liege kulübü tarafından alınırken ödenen bonservis bedeli açıklanmadı. 2017/18 yılında Standart Liege'de ilk haftalarda yedek kulübesinde olan Kongolu savunma oyuncusu, ligin 6.haftasında oynanılan RSC Charleroi karşılaşmasından itibaren sezonun tamamında ilk 11'de ve 90 dakika mücadele etti. Belçika Ligi'nde normal sezonu 6.sırada bitirmesine karşın play-off etabında ligi 2.sırada tamamlayan Standart Liege ayrıca kupada da şampiyonluk sevinci yaşadı. Kariyerinin ilk profesyonel tam sezonunda Luyindama'nın istatistikleri de dikkat çekiciydi: Ligin 26.haftasında 79.dakikada kırmızı kart gördüğü Mouscron karşılaşması dışında tamamı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere, 38 maçta 4 gol.

Luyindama için kendisini kanıtlama dönemi tamamlanmıştı. Sezon içerisinde Kongo milli takımına da seçilen Liege ekibinin çaylak oyuncusu, sezon sonu istatistikler dikkate alındığında kendi pozisyonunda sezonun en iyi isimleri arasında yer alıyordu. Bu durum bazı teklifleri beraberinde getirse de, Belçika ekibi oyuncusunu satmak istemedi ve 2018/19 sezonu başında kadroda tutma kararı aldı. Standart Liege forması altında Şampiyonlar Ligi elemelerinde boy gösteren Luyindama kariyerinde ilk kez böyle bir tecrübe elde ederken, iki maç sonunda Ajax karşısında 5-2 elenerek UEFA Avrupa Ligi'nin yolunu tuttu. Sezon başında kaybedilen Belçika Süper Kupası'nın yanı sıra, ligin ilk yarısında UEFA Avrupa Ligi dahil olmak üzere tamamı ilk 11'de ve 90 dakika olmak üzere 30 resmi maçta forma giyen Luyindama bu karşılaşmalarda 3 gol - 1 asistle oynarken, teknik direktör Michel Preudhomme'un kadrosunda değişmez isimlerin başında geldi. Savunmanın merkezinde düzenli olarak forma giyen 25 yaşındaki Kongolu oyuncu gösterdiği performansla da takımın dikkat çeken isimleri arasında ilk sırada geliyordu. Inter'den kiralanan 19 yaşındaki Zinho Vanheusden ve sezon başında Olympiakos'tan transfer edilen 25 yaşındaki Kostas Laifis ile savunmanın tandemini oluşturan Christian Luyindama takımın düzenli olarak forma giyen isimlerinden birisiydi.


HIZLI, ÇEVİK, GÜÇLÜ: SÜPÜRÜCÜ
Kongolu savunma oyuncusu bu sezon ligde 20 maçın tamamında 90 dakika sahada kalırken savunma istatistikleriyle de öne çıkmayı başardı. Oynadığı karşılaşmalarda 88 uzaklaştırma, 31 pas arası ve 13 şut blokajı gerçekleştiren Luyindama, rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerde de %62 kazanma oranına sahip olurken, hava toplarında da %70 gibi dikkat çeken bir kazanma oranı elde etti. Fizik olarak oldukça güçlü ve dengeli bir profile sahip olan Luyindama, hiç kuşkusuz 1.91'lik boyuyla da rakipleri için duran toplarda sorun teşkil ediyor. Defanstan topla çıkışları dikkat çekici olan ve sağ ayaklı stoper olan Luyindama, rakip yarı alanda %65 pas isabeti sağlarken, pas tercihini de %41'lik ileri tercihinin yanı sıra %35 oranda sol tarafa tercih ediyor. Akan oyuna katılan ve ön sahada takım arkadaşlarına attığı ara paslarla şut tehdidi yaratan Kongolu savunma oyuncusu, ligin ilk yarısında 2'si isabetli 5 orta - 8 şut tehdidi yaratarak hücumda da takımına destek oldu.

Uzun boyuna karşın oldukça süratli ve çevik bir oyuncu olan Christian Luyindama, duran toplarda takımı için önemli bir silaha dönüşüyor. Avrupa'da profesyonel kariyerinde her ne kadar 2.yılını geçirse de, savunmanın lider karakterlerinden birisi olan ve saha içinde mücadele etmekten, fiziksel temastan kaçınmayan Kongolu oyuncu hiç kuşkusuz savaşçı bir kişiliğe sahip.. Ancak saha içindeki görüntüsünün tam tersi bir görüntüsü de, saha dışında biliniyor. Standart Liege soyunma odasının en eğlenceli kişilikleri arasında yer alan Luyindama, geçen sene elde edilen Belçika Kupası şampiyonluğunda kutlamalar sırasında elinden mikrofonu düşürmemiş ve takımda 1.5 sene geçirmesine karşın tezahüratları başlatan isim olmuştu.

Ancak elbette defoları yok değil.. Zaman zaman konsantrasyon problemi yaşayan Luyindama'nın markajındaki oyuncusunu kaçırdığını görebilirsiniz. Kongolu oyuncu savunmada yaptığı bu tarz sorunları sürati ve çevikliği ile kapatırken, pozisyon bilgisinin yüksek olması da nerede - nasıl davranması gerektiği konusunda oldukça etkili bir görüntü çiziyor.

FCN Blog ailesi olarak Christian Luyindama Nekadio'ya hoşgeldin diyor ve Galatasaray forması altında üstün başarılara imza atmasını temenni ediyoruz!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.