Kimler geldi kimler geçti...

2018-2019 sezonunda düşük bir bütçeyle başlamasına rağmen büyük işler yapan Galatasaray Erkek Basketbol takımı yeni sezon için transfer çalışmalarına bir süredir devam ediyor. Geçmişten bu yana basketbolun lokomotiflerinden olan Yenilmez Armada birçok başarıya imza atmıştır. Türkiye'ye basketbolu getiren kulüp olarak Galatasaray Erkek Basketbol takımı 1 kez Eurocup, 5 kez Türkiye Basketbol Ligi, 3 kez Türkiye Kupası ve 2 kez Cumhurbaşkanlığı kupasını müzesine götürmüştür.

Galatasaray Erkek Basketbol takımı bu başarılara imza atarken efsaneleşen birçok oyuncusu olmuştur. Türk oyuncuların yanı sıra yabancı oyunculardan da alınan verim ve oyuncuların Galatasaray ruhuna sahip olmaları bu başarıların üstüne kulübümüze yeni efsaneler kazandırmıştır. Bu yazımızda geçmişten günümüze Galatasaray Erkek Basketbol takımında yer almış en iyi yabancı oyuncuları ele alıyoruz:

PAUL DAWKINS
Paul Dawkins Galatasaray basketbol tarihine damga vurmuş en önemli oyunculardan biridir. Galatasaray'ın Türkiye Basketbol Ligi'nde kazandığı 5 kupanın 3'ünde çok önemli katkısı olan oyuncu inanılmaz istatistiklerle takımını şampiyonluğa taşıdı. 

Yaşça daha büyüklerimizin canlı olarak izlemiş olduğu basketbolcu eminim Galatasaray'a onun gibisinin gelmediğini düşünüyorlardır. Oynadığı 8 sezonda 31 sayı ortalamayla oynayan basketbolcu ulaşılması zor istatistikler elde etti.

Paul Dawkins ülkemize geldikten 1 sezon sonra da Türk pasaportu alarak Galatasaray ruhunu ve bizden biri olmasını kalbine işledi. Geçtiğimiz senelerde hayatını kaybeden Dawkins her zaman kalbimizde yaşayacak.

CARLOS ARROYO
Carlos Arroyo... Gerçek bir yıldız, gerçek bir lider. Takımını en zor zamanlarda bile yalnız bırakmayan ortaya koyduğu yürekle öne çıkan oyuncu gerektiğinde 40 dakika da sahada kaldı gerektiğinde sakat sakat iğneyle de oynadı. Ama o "This is my home" diyerek savunduğu evini Abdi İpekçi'yi kendi yuvası olarak benimsemişti ve bu kaleden başka hiç kimseyi geçirmeye niyeti yoktu.

Ergin Ataman'ın elinde takımını Euroleague arenasında Final Four kapısına kadar getirdi. İstediği lig şampiyonluğuna takımını ulaştırdı. Sezon ortasında takıma katılsa da kendini kulübe adadı. Galatasaray'ın kazandığı son şampiyonluğun mimarlarından olan oyun kurucuyla gönül isterdi ki finansal sebeplerden dolayı yolları ayırmasaydık.

ERRICK MCCOLLUM
Galatasaray'ın Eurocup şampiyonluğunun mimarı. Belki de Avrupa'nın en iyi faul alan adamı Errick Mccollum! Galatasaray'a geldiğinde takım yeni bir yapılanma işine girmiş Euroleague yönetiminin o sezon takımımızı Euroleague'e davet etmemesi üzerine Ergin Ataman'la birlikte o zaman Eurocup'ı alarak Euroleague'e gireriz diyerek sezona başlanmıştı. 

Errick Mccollum Çin'de önemli istatistiklere imza atmış Galatasaray'da Ergin Ataman'ın elinde yeni bir maceraya atılmıştı. Aldığı faullerle, attığı sayılarla, koyduğu yürekle takımını Eurocup şampiyonluğuna kadar taşıdı. NBA'de forma giyen CJ Mccollum'u bile Galatasaraylı yapan Errick, kırdığı rekorlarla da Galatasaray tarihinde önemli bir yere sahip. 

Unutulmayacaksın MVP.

MALIK DIXON
Türkiye Ligi'nin sayı kralı attığını kaçırmayan sayı makinesi Malik Dixon. O gününde olduğunda kaçırmayacağı şut yok gibiydi. Oynadığı 30 maçta 22.2 sayı ortalaması sağlamak herkese pek nasip olacak bir istatistik gibi gözükmüyor.

Gönül isterdi ki Galatasaray ile kupa kaldırmış olsun. Galatasaray'ın ve ligin gördüğü en özel skorerlerinden olan Malik Dixon, Galatasaray sonrası da kariyerini noktaladı.


VLADIMIR MICOV
Galatasaray Basketbol takımının gördüğü en özel karakterlerden olan Micov takımının her koşulunda mücadele eden bir kişilik olduğu taraftar açısından hiçbir zaman unutulmayacak.

Galatasaray ile imzaladığı sezon Sırbistan milli takımında koç ile kavgasından dolayı uzaklaştırılmıştı. Psikolojik olarak iyi bir halde imza atmasa da Galatasaray, Micov için ilaç olan bir takımdı. Kendini bulduğu Galatasaray'la birlikte Euroleague arenasından hiç inmedi. Fenerbahçe'ye karşı 6 kişi kazanılan tarihi maçta da, Olympiakos deplasmanında gelen galibiyette de Eurocup'ı kaldırdığımız sezonda da takımını ayakta tutan gösterdiği dirençle, mücadeleyle, ruhla taraftarın kalbini kazandı Sırp oyuncu. İstanbul sevgisini koluna işledi, Galatasaray onun yuvası oldu. Takımın ekonomik olarak en kötü zamanında da terk etmedi. Büyük yürek, büyük oyuncu Vladimir Micov.

GERALD FITCH
Malik Dixon sonrası Galatasaray yeni bir sayı makinesi arıyordu. Takım o dönemde pek iyi olmasa da Galatasaray Fitch'i transfer ederek ligin kapısını açtı. 

Fitch ligin gördüğü en özel skorerlerden biri. Galatasaray'ı o sezon getirdiği ilk 4 potasından sonra play-offlarda da elinden geleni yaptı. Takım o olmadığında sahada yok gibiydi. Fakat Fitch oyundayken her şey değişiyordu. Unutulmaz sayılara imza attı. 1 sezon oynadığı ligde 19 sayı ortalamasıyla oynadı.

STEPHANE LASME
Nam-ı diğer "Gabon Beast". Eurocup şampiyonluğunun mimarlarından biri daha. Takıma geldiği andan itibaren takıma kattığı ruhu kimsenin unutmayacağına eminim.

Formanın ağırlığını fazlasıyla kaldırabilen Gabonlu oyuncu oynadığı dönemde tek başına ettiği mücadeleyle takdirleri toplamıştı. Tek başına pota altını duvar eden ve koyduğu yürekle hafızalara kazınan Lasme taraftarın gönlünde büyük bir yere sahip. Taraftarın ona karşı özel sevgisi ve maç sonları çektirdiği üçlülerin unutulmayacağına eminim. Kariyerinin belki de en iyi sezonunu bizimle birlikte geçiren Lasme'nin takımımızdan ayrılışı da bir o kadar üzücü olmuştur. Gösterdiği efor yüzünden Karşıyaka maçında kusan Gabonlu oyuncu dönemin federasyonu tarafından, yasaklı madde(!) şüphesiyle ceza almış ve takımdan gönderilmiştir. Fakat sonradan ceza FIBA tarafından kaldırılıp oyuncu basketbol oynamaya devam etmiştir. Bu operasyonun içinde olan, Galatasaray - Lasme birlikteliğine olmuştur.

MANUCHAR MARKOISHVILI
Galatasaray'ın yaşadığı Hawkins skandalı sonrası takıma gelen ve geldiği gibi mücadelesiyle fark yaratan Markoishvili ya da bizim için olan Marko Paşa, Galatasaray'da altın dönemini yaşadı.

Galatasaray'ın son şampiyonluğunda büyük bir imzası bulunan oyuncu, Carlos Arroyo ile ortaya koyduğu performansla taraftarın gönlünde büyük bir yer kazandı. Attığı üçlüklerle takımını önemli anlarda rahatlatan Gürcü oyuncu oynadığı dönemde takımını hem savunmada hem hücumda büyük katkı sundu. Galatasaray dönemini %45 3 sayılık isabet ortalamasıyla oynayan oyuncunun neredeyse attığı her 2 üçlükten 1'i giriyordu.

Marko Paşa, Galatasaray için her şeyini vermiş oyuncu olarak burada büyük parlamasını yaşadı. Daha sonra Türkiye'de başka takımda da forma giymiş olsa da Galatasaray taraftarının saygısı ve sevgisini hiçbir zaman kaybetmedi.

Özellikle Banvit final serisinde oynadığı oyunla attığı üçlüklerle şampiyonluk ateşini yakan Marko Paşa, unutulmayacaksın...

JAMON GORDON
Bu oyuncuyu bu listeye eklemesem büyük ayıp etmiş olurum diye düşünüyorum. Oynadığı dönemde Oktay Mahmuti'nin saha içindeki kolu, yaptığı savunmayla oynadığı basketbolla Galatasaray basketbol takımının o eski "Yenilmez Armada" günlerine geri döndüren ışığı yakan adam Jamon Lucas Gordon...

Galatasaray'da sadece tek bir sezon geçirmiş olması gerçekten hem şaşırtıcı hem üzücü olan isim o Yenilmez Armada ateşini yaktıktan sonra Galatasaray'ın şampiyonluk zeminini hazırladı. Euroleague'de oynadığımız ilk sezon üzerine düşen görevi fazlasıyla yaptı. Abdi İpekçi'de yaşanan inanılmaz CSKA Moskova maçı galibiyetinde kendine aşık etti. Tarihin en pahalı takımlarından birini onun yüreğiyle devirdik.

Jamon Lucas Gordon, çok değişik tarzıyla, attığı üçlüklerle Galatasaray Basketbol tarihine adını yazdırdı. Bu takımda hekettiği o şampiyonluğu kazanamayışı hepimize keşke dedirtiyor...

1 yorum:

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.