Süper Lig | Sezonun ilk derbisi..

Süper Lig'e istediği gibi başlayamayan ve puan kayıpları yaşayan Galatasaray, ligin 6. haftasında ezeli rakibi Fenerbahçe'yi konuk edecek. Ali Sami Yen Arena'da kapalı gişe olarak oynanacak olan dev mücadele öncesinde takımımızda uzun süren sakatlığı devam eden Emre Akbaba dışında eksik bulunmazken, 28 Eylül Cumartesi günü Cüneyt Çakır'ın yöneteceği karşılaşma öncesinde iki takımın istatistikleri, mini analizler ve derbi öncesi bilinmesi gerekenler şu şekilde..

SÜPER LİG: 5 HAFTADA 3 KEZ PUAN KAYBETTİK
2018-19 sezonunda Türkiye'de düzenlenen tüm turnuvaları şampiyon olarak tamamlayan Galatasaray, yeni sezonun başlangıcını pek iyi gerçekleştiremedi. Süper Lig'de geride kalan 5 hafta sonunda 2 galibiyet - 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetle sahadan ayrılan Galatasaray, topladığı 8 puanla 7.sırada yer alıyor. Bu karşılaşmalarda 6 gol atan Terim'in öğrencileri, kalesinde de 6 gol gördü. Geçtiğimiz sezonu şampiyon olarak tamamlayan takımımız, sezonun ilk 5 haftasında 4 galibiyet - 1 mağlubiyet alırken; rakip kaleye 14 gol bırakırken kalesinde 6 gol görmüştü. 

Geçen sezonun büyük kısmını küme düşme hattında ve yakınlarında geçiren Fenerbahçe, yeni sezona da teknik direktör Ersun Yanal yönetiminde başladı. Kadrosunda ciddi bir revizyona giden rakibimiz, ligin ilk 5 haftasında 3 galibiyet - 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle geride bırakırken, rakip kaleye attığı 11 gole karşılık kalesinde de 6 gol gördü. Yanal'ın öğrencileri topladığı 10 puanın ardından puan tablosunda ikincilik koltuğunu Gazişehir Gaziantep takımıyla paylaşıyor. 

HÜCUM TEMPOSU OLDUKÇA YÜKSEK: FENERBAHÇE
Süper Lig'de geride kalan 5 hafta sonunda Ersun Yanal'ın öğrencileri rakip kaleye en çok şut atan takımlar listesinde ilk sırada yer alıyor. Sarı-lacivertli rakibimiz maç başına 15.4 şut ortalamasını yakalamasına rağmen, bu girişimlerinde 6.6 isabetli şut ortalamasını yakaladı. Lider Alanyaspor'un ardından ligin en çok gol atan 2. takımı ünvanını Yeni Malatyaspor ile paylaşan Fenerbahçe maç başına 5 korner ortalamasıyla da bu istatistikte ilk sırada yer alıyor. %68 ile topa sahip olma oranına sahip olarak ligde bu istatistiklerde açık ara (en yakın takipçisi %62 ile Beşiktaş ve %57 ile Galatasaray) önde bulunan Ersun Yanal'ın öğrencileri ayrıca hava toplarında da %48'lik üstünlük sağlayarak ligde öne çıkan takımlar arasında yer aldı. 

GALATASARAY'IN HÜCUM TEMPOSU LİGDE BEŞİNCİ
Süper Lig'de geride kalan 5 hafta sonunda maç başına 1.2 gol ortalaması yakalayan Galatasaray, bu karşılaşmalarda da rakip kaleye 10.6 şut ortalaması ile mücadele etti ve ligdeki 18 takım arasında 6. sırada yer aldı. Fatih Terim'in öğrencileri maç başına 10.6 şut denemesinde bulunduğu mücadelelerde 5.4 isabet ortalaması yakalayarak bu alanda da ligde ilk 5 takım arasında yer aldı. Maç başına %57 topla oynama oranına sahip olan Galatasaray, pas isabeti oranında da %86'lik orana ulaşarak bu alanda ligin en iyi 2. takımı olarak dikkat çekti. Maç başına 429 isabetli pas yapan Aslan, rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %48'sinde başarılı olurken hava topunda da %50'lik başarı sağladı. 

GÖZLER ONUN ÜZERİNDE: RADAMEL FALCAO
Yaz transfer döneminde sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın da uzun süre konuştuğu transferlerden birisi olan Radamel Falcao derbide hiç kuşkusuz Galatasaray'ın en önemli hücum gücü olacak. Kariyerinde bugüne kadar birbirinden önemli maçlara çıkan Kolombiyalı yıldız oyuncu, geçmişte Fenerbahçe karşısında da 3 kez sahne almış ve ağları havalandırmayı başarmıştı. Monaco forması giydiği 2016-17 sezonunda Şampiyonlar Ligi'nda üçüncü öneleme turunda Fenerbahçe karşısında 2 maçta Fransız ekibi adına 2 gol - 1 asistlik performansıyla tur kapısını sonuna kadar açmıştı. Falcao ayrıca Beşiktaş karşısında da görev yaptığı 5 maçta 4 gol - 1 asistlik performans sergileyerek gülen tarafta olmuştu.

Kariyerinde bugüne kadar River Plate formasıyla Boca Juniors, Porto formasıyla Lizbon ve Benfica, Atletico Madrid formasıyla Real Madrid ve Barcelona, Monaco formasıyla PSG - Marsilya ve Lyon derbilerinde boy gösteren Radamel Falcao bu takımlara karşı da takımının en önemli silahı olmayı başarmıştı. Kolombiyalı yıldız oyuncu kariyerinde bugüne kadar oynadığı derbilerde 25 gole imza attı.

ALKIŞLAR YÜKSELİYOR: STEVEN NZONZI
Galatasaray formasıyla bu sezon Süper Lig'de dört maçta görev yapan Steven Nzonzi bu karşılaşmalarda ortaya koyduğu oyunla taraftarların takdirini topladı. 30 yaşındaki tecrübeli orta saha bu karşılaşmalarda 1 kez asist yaparken, maç başına da 0.2 şut isabetiyle görev yaptı. Hücumdan daha çok oyunun defansif kısmında oldukça başarılı olan Fransız yıldız, rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin yarısında (%50) ayakta kalırken, hava toplarında da maç başına 2.3 ortalama yakaladı. Steven Nzonzi geride kalan 4 maçta 0.8 top çalma ortalamasını yakalamasının yanı sıra 66 başarılı pas girişimi ve %95 pas isabeti ortalamalarını yakaladı.

KARŞI KARŞIYA: LUYINDAMA VS MURIQI
Geçtiğimiz sezon devre arasında Galatasaray'a kiralık olarak gelen ve sezon sonunda satın alma opsiyonu kullanılan Luyindama, her ne kadar ligin ilk sekansında formsuz bir görüntü çizse de Kongolu oyuncu ligde oynadığı 5 maçta maç başına 5 hava topu kazanma ortalaması yakaladı. Bu anlamda takımın en etkili ismi olan tecrübeli savunma oyuncusunun derbideki en çok dikkat etmesi gereken isim, ligde 5 maçta 4.2 hava topu kazanma ortalamasına sahip olan Fenerbahçe'nin yeni transferi Vedat Muriqi olacak. Luyindama hava topu kazanma konusunda ligin en iyi 3. ismi olmasının yanı sıra savunma performansıyla da Galatasaray adına öne çıkan isimlerden birisi oldu. Formsuz olduğu için eleştirilerin 27 yaşındaki stoper, maç başına 1 top kapma ve %52 ikili mücadele kazanma istatistiklerini yakaladı.

İLK KEZ DERBİ OYNAYANLAR
Süper Lig tarihinin en önemli derbisi olarak kabul edilen Galatasaray - Fenerbahçe karşılaşmasında bu sezon ilk kez forma giyecek oyuncu sayısı bir hayli fazla.. Galatasaray adına tam 11 oyuncu ilk kez Fenerbahçe derbisinde forma giyecek. Geçtiğimiz sezon takıma devre arasında katılmasına karşın kart cezalısı olması sebebiyle Kadıköy deplasmanında forma giyemeyen Marcao ve Luyindama'nın da dahil olduğu "ilk kez derbi oynayacaklar listesinde" yeni transferler Okan Kocuk, Nzonzi, Lemina, Seri, Adem, Jimmy, Emre Mor, Andone ve Falcao yer alıyor. Bu sezon takıma dahil olan Ryan Babel daha önce Fenerbahçe karşısında oynadığı 9 maçta 1 galibiyet - 3 beraberlik ve 6 mağlubiyet alırken, bu karşılaşmalarda 2 gol - 1 asistlik performansa imza attı. Fenerbahçe'den transfer edilen Şener Özbayraklı ise daha önce Galatasaray karşısında 12 derbi maçında görev yapmıştı. 

Fenerbahçe takımında ise Galatasaray derbisinde ilk kez görev alacak oyuncu sayısı 8 olurken, bu oyuncuların dışındaki Garry Rodrigues ve Tolga Ciğerci daha önce Galatasaray forması altında ezeli rekabette yer almıştı. Sarı-lacivertli takıma yaz transfer döneminde dahil olan Altay Bayındır, Adil Rami, Mathias Jørgensen, Luiz Gustavo, Deniz Türüç, Max Kruse, Vedat Muriqi ve Mevlüt Erdinç kariyerinde ilk kez Galatasaray derbisinde forma şansı bekleyecek. 

FATİH TERİM İLK KEZ DERBİDE YOK
Süper Lig'de deplasmanda oynadığımız Kayserispor karşılaşmasının ardından herhangi bir kişiye hakaret etmemesine ve kurumları hedef almamasına rağmen, mantık sınırlarını zorlayarak önce 4 maç ardından da 3 maç men cezası alan teknik direktörümüz Fatih Terim, teknik adamlık kariyerinde ilk kez Fenerbahçe derbisinde kulübede görev yapamayacak. Kasımpaşa ve Malatyaspor karşılaşmasında cezasının 2/3 kısmını tamamlayan İmparator, derbinin ardından takımının başındaki yerine dönecek. Terim'in yanı sıra cezası devam eden Ümit Davala ve Hasan Şaş derbide kulübede yer almazken; yardımcı antrenör Levent Şahin takımın başında sahaya çıkacak.  

Kariyerinde bugüne kadar 8 kez lig şampiyonluğu yaşayan ve 352 lig maçına çıkan teknik direktör Fatih Terim bu karşılaşmalarda 225 galibiyet - 79 beraberlik ve 48 mağlubiyetle sahadan ayrıldı.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.