Derbi Özel | Atahan Altınordu: Tarafsız sahada Galatasaray favori olurdu..

Süper Lig'de haftanın merakla beklenen maçında Galatasaray ezeli rakibi Fenerbahçe ile deplasmanda karşılaşacak. Socrates Dergi editörlerinden Atahan Altınordu ile hafta sonu oynanacak olan derbi öncesi iki takımın son durumunu, eksiklerini ve ezeli rekabeti konuştuk. 

1- İki takımın ligin ikinci yarısındaki form durumları hakkında ne düşünüyorsun? Galatasaray oldukça etkili bir giriş (5/5, 15 puan) yaparken Fenerbahçe biraz sancılı bir giriş yaptı. Derbinin favorisi olmaz ancak maç öncesi son durumlar dikkate alındığında nasıl bir derbi bizi bekliyor?
Öncelikle "Derbinin favorisi olmaz" ifadesi bana göre Kadıköy'de oynanan derbiler için geçerli değil. Herkesin malumu olduğu üzere burada uzun yıllardır kaybetmeyen bir takımdan söz ediyoruz ve bu hakikaten futbol tarihinde benzerine az rastlanabilecek bir durum. Her ne kadar son yıllarda oynanan maçlar sürekli berabere bitse de tarihsel süreç Fenerbahçe'yi doğal favori konumuna getiriyor. Güncel gelişmelere baktığımızda ise bir yanda sonuca gitmeyi başardığı maçlar nedeniyle gölgede kalan sorunları son üç haftada kazanamamasıyla birlikte daha fazla konuşulan, savunması ciddi şekilde zayıf, beklerinden hücum katkısı alamayan, ileride üretkenlik sıkıntısı çeken hatta kapanan takımlara karşı bu sıkıntısı tavan yapan bir Fenerbahçe var. İvme aşağı doğru gidiyor. Üstelik takımın en formda iki oyuncusundan biri diyebileceğimiz Luiz Gustavo kart cezası nedeniyle sahada olmayacak. Buna Emre Belözoğlu'nun sakatlığı da eklenince takımda birkaç taş birden yerinden oynayacak. Savunmada yaşanan sorunlar nedeniyle stopere çekilen Jailson ya da kanatta kullanılan Tolga Ciğerci'nin yeri değişebilir. Tüm bunlar halihazırda yaşanan saha içi sorunları daha da büyütebilir. Diğer yanda ise ligin kâğıt üzerinde en güçlü kadrosuna sahip olmasına rağmen çok kötü bir ilk devre geçiren, rakibinin eksik kaldığı Kayserispor, Sivasspor ve Ankaragücü maçlarında bile baskı ve gol yemeyi başaran ancak ikinci yarıda kayda değer bir yükselişe geçen Galatasaray var. Her ne kadar geçen hafta sonu oynanan Yeni Malatyaspor maçında zorlansalar da Kadıköy'e altıda altının verdiği motivasyonla gidecekler. Takım artık koşuyor, pres yapıyor ve hepsinden önemlisi parçalar artık birbirinden bağımsız hareket etmiyor. Tarafsız sahada oynanacak bir maçın favorisi bu şartlarda Galatasaray olurdu ancak başta da söylediğim gibi ortada Kadıköy gerçeği var. Bu, uzun zamandır teknik/taktik gerçeklerin önünde bir durum ve seri bitene kadar da böyle devam edecek. Diğer yandan bu maça dair psikolojik unsurlardan bir diğeri, iki taraf için de kaybetmemenin, kazanmaktan çok daha önemli olması. Fenerbahçe'de en önemli hedef serinin bitmemesi ve bu, beraberliklerde taraftarının avunmasına sebep oluyor. Galatasaray'ı ise yirmi yıllık serinin etkileri benzer bir yola çıkarıyor. Beraberliğin yarattığı duygu, "Seri yine bozulmadı ama en azından kaybetmedik" oluyor ki en büyük rakibinin sahasında alınan beraberlik zaten pek kötü bir sonuç sayılmaz. Dolayısıyla iki takım da mağlubiyet korkusunun etkisiyle fazla risk almadan, etliye sütlüye pek bulaşmadan, yabancı futbolcuların ağırlığına rağmen gerginliği iliklerine kadar hissederek oynuyor ve bu da özellikle Kadıköy'deki derbilerde sıkıcı bir futbol olarak sahaya yansıyor. Yine bütün hafta konuştuğumuz, büyük heyecan yaratan ve sonrasında ise dağın fare doğurduğu bir maç bekliyorum.

2- Gustavo ve Lemina'nın yokluğu derbiyi nasıl etkiler? Hangi takım bundan daha çok etkilenir?
İki takımın da bundan çok etkileneceği aşikâr. Yukarıda da belirttiğim gibi Gustavo'nun yokluğu Fenerbahçe'de birden fazla mevkinin dinamiklerini etkileyebilir. Gerçekten çok önemli bir eksik ve Ersun Yanal'ın bu eksiği hangi yolla kapatmaya çalışacağını da muhtemelen maç saatine kadar bilemeyeceğiz. Galatasaray'da da benzer bir durum var. Lemina, takımın kötü döneminde bile ayakta kalıp fark yaratan birkaç oyuncudan biriydi. Lemina kadar fonksiyonlu bir oyuncu olmasa da o bölgede oynadığında bekleneni veren, güvenilebilecek tek isim Ryan Donk ancak onun tercih edilmesi durumunda bu defa da stoperde açıklar ortaya çıkacak. Ahmet Çalık'ın şu ana kadarki yetersiz performansına rağmen bazı üstün özellikleri olduğunu düşünüyorum, özellikle hava toplarında Vedat Muriqi ile eşleşerek Galatasaray'ın bu alandaki eksikliğine merhem olabilir ancak böyle bir maçta kimsenin içi rahat bir şekilde güveneceği bir oyuncu da değil. Seri'nin, Lemina'nın görevleriyle donatıldığında başarılı olamadığını ta sezon öncesi hazırlık maçlarından bu yana birkaç defa gördük. Dolayısıyla olası bir Seri-Belhanda ikilisi de pek güvenli durmuyor. Fatih Terim için zor bir karar olacak.

3- Mario Lemina'nın yokluğunda Fatih Terim orta alanda kime şans verir? 3'lü defansa dönüş görebilir miyiz?
Tabii ki her şey mümkün ama takım iyi giderken büyük taktiksel değişiklikler beklemiyorum, dolayısıyla üçlü defansa dönüş olacağını da sanmıyorum. Her şeye rağmen en mantıklı seçenek stopere Ahmet Çalık'ı yerleştirip Donk'u orta sahaya kaydırmak olur diye düşünüyorum. Donk'un da asıl verimli olduğu bölgenin savunma önü olduğunu düşünürsek maksimum faydaya bu şekilde ulaşılacağı fikrindeyim.

4- Galatasaray'da Falcao'nun sakatlığı geçti ancak diğer tarafta da Adem Büyük çok formda. Derbide teknik heyet tercihini hangi isimden yana kullanır? Bu ikiliyi aynı anda sahada görebilir miyiz?
Aslında Galatasaray önceki birkaç haftada Emre Akbaba'yla, son Malatyaspor maçında da kanattan Henry Onyekuru'yla forveti ikiledi. Ancak direkt olarak çift santrforla çıkılacağını sanmıyorum. Falcao'yla Adem arasındaki tercih konusunda ise kesin bir karara varmak çok zor. Adem hakikaten çok formda; birçok kritik anda sahneye çıktı, kendisinden beklenenleri fazlasıyla yaptı ve takımın yükünü çekti. Son dört maçta beş gol attı ve takımın en golcü oyuncusu durumunda. Ama Falcao da Falcao. O da sakatlığı nedeniyle şu ana kadar beklentileri hiç karşılayamamış olsa bile ilk 11'de çıktığı son üç lig maçında dört gol attı. Böyle büyük bir maçta varlığıyla dengeleri değiştirebilir, sıkıntılı Fenerbahçe savunmasından tecrübesiyle iyi ekmek çıkarabilir. Gerçekten çok zor bir karar. Galatasaray için iyi olan, ne olursa olsun kenarda önemli bir skor kozunun bulunacak olması.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.