Süper Lig | Ortaya çıkan yanlışlar..

Süper Lig'in 22. haftasında Galatasaray evinde Yeni Malatyaspor'u ağırladı. Galatasaray ilk yarının sonlarına doğru Adem Büyük'ün penaltıdan attığı golle kazanmasını bildi. Kadıköy deplasmanı öncesi galibiyet serisini 6 maça çıkardı ve ligde 3. sıraya yükseldi. 

Galatasaray geçen haftaya oranla 2 değişik isimle sahaya çıkmak zorunda kaldı. Mariano yerine Şener, Saracchi yerine ise Onyekuru tercih edildi. Onyekuru'nun kadroya girmesiyle Ömer sol beke geri dönerken önünde Onyekuru'yu buldu. Diğer isimlerde ise bir değişiklik yoktu ve Galatasaray'ın düzeni yine 4-2-3-1 idi.

EMRE AKBABA VE TOPLU OYUN SORUNU
Galatasaray'ın bu düzeninde en büyük problemi dün gösterdi aslında.. Baskı altında Galatasaray ilk 5-10 dakika bocaladı. Bunun başlıca sebebi toplu oyunda top kullanacak isim sayısının iyice azalması. Galatasaray'da yerden pasla çıkarken Lemina stoperlerin arasına dalıyor ve beklerin öne çıkmasını sağlıyor. Lemina stoperi 3'lü hale getirdiğinde ise Seri merkezde tek kalıyor. Galatasaray'ın buraya normalde bir isim daha sokması ve burada baskı altında bir opsiyon daha oluşturması gerekiyor. İşte bu noktada iş Emre Akbaba'nın ancak Emre toplu oyunda hiç rol almıyor. Terim düne kadar bu işi şu şekilde çözüyordu. İki tane kenar oyuncusu Ömer ve Feghouli hem top kullanabilen hem de merkezde pozisyon alan isimlerdi. Ömer ve Feghouli ile kanatların oldukça merkezi kaldığı bir 4-4-2 ortaya çıkarıyordu ve Lemina stoperlerin arasına girdiğinde gerideki isimlerin merkezde top alabilecek 3 isim bulabiliyordu. Beklerin de hem topla çıkabilen hem de top kullanabilen isimler olmasıyla 5'li güzel bir hat oluşturuyordu. 

Dün akşam ise hem beklerin olmaması hem Onyekuru'nun oynamasıyla bu 5'li hat dağıldı. Onyekuru oyun karakteri itibariyle merkeze gelip top kullanacak bir isim değil. Emre de oyun karakteri ile toplu oyunda olan bir oyuncu hiç değil. Bu sebeple Galatasaray'da dün pasla çıkarken oluşan manzara şuydu. Lemina topu aldığında Seri, Feghouli ve Ömer dışında pas opsiyonu bulamıyordu veya bulduğunda da geri topla buluşması gerekiyordu. Galatasaray adına en büyük sorun buradan kaynaklandı. Yine bu sebepten dolayı da Onyekuru'nun Ömer'i kesmesi imkansız.. Galatasaray eğer kenar oyuncularından değil de forvet arkasından toplu oyuna katkı veya geriden pasla çıkarken yardım bekliyorsa bunun en kolay çözümü Feghouli'nin forvet arkasına Emre Akbaba'nın sağ kenara gitmesiyle çözebilir ancak elbette bunun da götürü olacaktır. En basitinden ikinci yarının en etkili isimlerinden Mariano'nun performansını geriye itebilir. Emre'yi kenar oyuncusu yaparak Mariano-Feghouli hücumdaki uyumundan vazgeçmiş oluyorsunuz. Teknik direktör Fatih Terim artık rakiplerin Galatasaray'ı daha iyi analiz etmesiyle elbette bir süre sonra çözüme muhtaç duyacak ama bunu nasıl çözecek merak konusu..

mario-lemina

LEMINA'NIN SAKATLIĞI VE KADIKÖY MUHTEMEL PROBLEMLER
Galatasaray'da dün akşam Lemina sakatlığı sebebiyle oyundan çıkmak zorunda kaldı. Oyunda git-gelin arttığı temponun Malatyaspor lehine yükseldiği anlarda Fatih Terim değişiklik yapmayarak bu sonu hazırladı bir bakıma.. Bugün yapılan açıklamada Lemina'nın derbide olmayacağı kesinleşti gibi. Galatasaray, Lemina olmadan Kadıköy'de sorun yaşayacağı aşikar. Bu sorunların başında ise kesinlikle baskıdan çıkabilmek olacaktır. Fenerbahçe durumu gereği mutlak şekilde kazanması gerekiyor ve maça önde baskıyla taraftarın desteğiyle Galatasaray'ı uzun topa zorlayarak başlayacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. İşte bu anlarda Lemina'nın yokluğu büyük bir problem olacak. Lemina'nın baskı altında Galatasaray'a en büyük faydası topla çıkışlarıydı. Driplingle orta saha hattını yararak topu öne taşıyıp hem takımını pozisyona sokabiliyor hem de takımını rahatlatıyordu. Yine Lemina'nın bir başka ise bu driplingle çıkışlar sebebiyle rakipler adam adama baskı yapması imkansızlaşıyor çünkü eğer siz alanı bırakıp alanı kovalarsanız Lemina'ya alan açmış oluyorsunuz ve onun topla çıkışlarında size büyük bir sorun olmuş oluyor. 

Bir başka sorun ise Galatasaray'da orta sahada savunma anlamında alternatifi olmayan tek isim Lemina. Donk'un artık bir stoper olduğu aşikar ve Fatih Terim, Ahmet Çalık riskini almayacağını düşünüyorum bu sebeple Lemina yerine tercih edilen her isim savunma anlamında zaaf gösterecektir. Muhtemelen Lemina yerine Belhanda veya Ömer Bayram tercih edilecek. Ömer Bayram merkezde tercih edilirse savunma anlamında bir nebze açığı kapatabilir ama savunmadan pasla çıkışlarda sorunlar olacaktır. Keza Ömer yerine tercih edilen Onyekuru'dan ötürü pas oyunu sekteye uğrayacaktır ancak Onyekuru her zaman güçlü bir kontra atak silahıdır. Geçen sene bu tarz büyük maçlarda hep gol attı ve maçı çözme noktasında Onyekuru tarzı oyuncular fark yaratır. 

Belhanda tercih edilirse savunma anlamında sorunlar had safhada olabilir ancak toplu oyundaki zaafiyeti büyük ölçüde çözülecektir. Ömer-Seri-Belhanda-Feghouli orta sahanın bir başka sorunu ise dayanıklılık ve dinamizm yönünde olur. Bu tarz maçlar temaslı oyunun yüksek olduğu mücadelelerdir bu yüzden bu orta sahanın evinde taraftarı arkasına almış muhtemelen hakemin daha Fenerbahçe'ye toleranslı olacağını da düşünürsek bu orta sahanın ezilmesi oldukça muhtemeldir. Galatasaray'ın Lemina yerine tercihleri iki ucu keskin bıçak. Her tercih bir zaaf oluşturacaktır ancak getirileri de farklı olacaktır. Fatih Terim, Lemina yerine bir başka ismi tercih yine aynı düzende devam mı edecek yoksa farklı bir düzende mi takımını sahaya sürecek bu da başka bir soru işareti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.