ÖZEL | Gökay İravul: Altyapıdan oyuncular çok eksik geliyorlar.

gökay-iravul
Son yıllarda altyapıdan büyük umutlarla çıkan ancak A Takım seviyesinde tutunamayan isimlerle bu durumun nedenini konuşmaya devam ediyoruz. Galatasaray'da Serdar Eylik, Mertan Caner Öztürk, Özgür Can Özcan gibi isimlerin adından bu kez de Fenerbahçe altyapısından çıkan Gökay İravul ile konuştuk. Altyapıdan çıkan oyuncuların A Takım seviyesine çok eksik geldiğini ifade eden Gökay, oyuncuların daha donanımlı olması gerektiğini ifade etti. 

Fenerbahçe altyapısında büyük umutların bağlandığı isimlerden biriydin. Aykut Kocaman döneminde Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda da zaman zaman forma şansı bulmuştun ancak sonrası gelmedi. Neden işler yolunda gitmedi, neye bağlıyorsun bu durumu?
Evet o dönem iyi şanslar yakaladım. Benim adıma işler iyi de gidiyordu ama maalesef ki şike süreci Fenerbahçe'yi etkilediği gibi maalesef genç oyuncuları da etkiledi. Bu sebeple kiralık gitmeme karar verdik.

Fenerbahçe'den Alanyaspor'a gitmiştin ancak Süper Lig seviyesinde kalıcı olamadın. Süper Lig seviyesinde kalamamanın sebepleri neydi?
Alanyaspor'da bulunduğum süreçte 1.Lig'den Süper Lig'e çıkan kadroda ki oyuncuları pek fazla tercih etmediler. Bu sebepten ötürü ben de fazla oynama şansı bulamadım ve 1. Lig'e kiralık gittim. Baktığım zaman doğru bir karar olarak görüyorum. Çünkü 14 tane yabancı bulundurabilen kadroda Süper Lig'e yeni çıkmış bir kulüp olarak Alanyaspor 17 tane yabancı oyuncu transferi yapmıştı.

Hemen hemen bütün altyaş milli takımlarında görev aldın. Türkiye'de altyapıdan büyük umutlarla oyuncular çıkmış olsa da devamını getiremeyen birçok isim oluyor. Bunlardan biri olarak sen bunu neye bağlıyorsun ve en büyük sorunu ne olarak görüyorsun yani Altyapıdan A Takıma geçişte ne gibi sorunlar var?
Altyapıdan gelen oyuncular A Takım seviyesine çok eksik geliyorlar. A Takım'a geldikten sonra 2-3 sene A Takım'da hazırlanma süreleri oluyor. 18-19 yaşlarında A Takım kadrosuna çıktığımızı düşünürsek hazırlanmamız, süre almamız 23-24'lü yaşları buluyor. Maalesef ki altyapıdan gelen oyuncuların daha donanımlı gelmesi gerektiğini düşünüyorum.

Fenerbahçe son yıllarda maddi olarak kötü yıllar geçirmiş olsa da bu süreçte altyapıdan A takıma çıkan çok isim göremedik. Bu bağlamda Fenerbahçe altyapısıyla ilgili neler söylersin?
Fenerbahçe altyapısı bence Türkiye'de fiziksel mental her anlamda eğitim alabileceğiniz en iyi altyapı olduğunu düşünüyorum. Oyuncular A Takım seviyesine iyi eğitim almış olarak geliyorlar. Fakat A Takımda süre alma konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bu o dönem ki teknik direktör kulüp başarısı hedefleri ile alakalı.

gökay-iravul

Kariyerindeki kırılma anları neler? Geçmişe dair pişmanlıkların, keşkelerin var mı?
Evet pişmanlıklarım var. Fenerbahçe’den ilk kiralık gittiğim senenin ardından kiralık gitmek yerine bonservisimle ayrılmalıydım. Ardından yaptığım tercihlerde Karagümrük'te oynamamı yanlış bir tercih olarak görüyorum

Sen Aykut Kocaman'la çalışmış birisin. Türkiye'de sen de biliyorsun çok tartışılan bir isim özellikle Fenerbahçe taraftarı bazında. Aykut Hoca hakkında görüşlerin nedir?
Aykut Kocaman'ın eleştirilmesini anlamsız buluyorum. Göze hoş gelen futbol oynatmadığı için eleştirmek bence çok yanlış. Uzun vadeli planlar yapıp sistemsel başarıları hedefliyor Aykut Hoca. Doğru da yapıyor bence.

Türkiye'de altyapılarda en çok neyi değiştirmek isterdin?
Altyapılarda genç oyuncuların çalışma şartlarını değiştirmek isterdim. Tesis şartları, saha şartları gibi.

A takımı seviyesinde derbilerin gerginliği zaten aşikar ancak son yıllarda alt yaş kategorilerinde de sertlik dozu yüksek hatta kavgaların çıktığı derbilere bile şahit olduk. Altyapı derbileri hakkında neler söylemek istersin, nasıl geçiyordu sizin döneminizde?
Bizim dönemimizde de gerginlik oluyordu ama şiddet içeren kavgalar vs hiç karışmazdı.  Oyuncular bunları yapmamalı. Bir futbolcuya televizyonda ya da tribünde izleyenlere böyle görüntüler yaşatmanın yakışmadığını düşünüyorum.

Gelecek için hedeflerin neler?
Henüz 28 yaşındayım ülkemizde ileri bir yaşta olduğumu düşünmüyorum. Üst üste başarılı geçireceğim 1-2 sezonun ardından tekrar üst liglerde oynayabilirim.

Türkiye'de liglerin devam edecek olmasıyla ilgili ne düşünüyorsun?
Ligler devam etmeli ya da etmemeli diye bir karar beyan etmektense bu işi bilenlerin (bilim kurulu - sağlık bakanlığı) karar vermesi gerektiğini düşünüyorum. TFF'nin liglerin devam etmesine ilişkin kararı tek başına alabileceği bir karar değil gerekli istişareler yapıldıktan sonra bu karar verildiği için saygı duymalıyız.

Son olarak senin eklemek istediğin bir şey var mı?
Teşekkür ederim sizlere çok değerli güzel sorular hazırlamışsınız.

FCN Blog ekibi olarak talebimizi kırmayarak sorularımızı yanıtlayan Gökay İravul'a teşekkürlerimizi sunuyor, kariyerinde bol şans diliyoruz. 


****
FCN BLOG ÖZEL RÖPORTAJIDIR.
KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.