Yakın Mercek | Derbide taktik savaşları..

Süper Lig'in 3.haftası dev derbiye sahne olacak. Maç öncesinde Galatasaray'da Saracchi'nin olmayacağına kesin diyebiliriz. Fenerbahçe'de ise gözüken tam kadro Ali Sami Yen'e geliyor. Galatasaray sezonun ilk 4 maçını tamamladı ve hepsinde üstün bir oyunla rakiplerini yenmeyi başardı. Fenerbahçe ise beklentinin çok yüksek olduğu sezonda puan olarak olmasa da oyun olarak bekleneni henüz veremedi. 9 kişi kalan Hatayspor karşısında pozisyon üretmekte çok zorlanan Sarı-Lacivertliler için bu maçta pek şans verilmiyor. Bu dev derbi öncesi Galatasaray'ın oynadığı maçlardan çıkarımlar yaparak oyun planına bir bakış atacağız.

Galatasaray lig ve Avrupa kupaları dahil 4 maça çıktı. Bu 4 maçın hepsinde oyun olarak daha baskın olan Galatasaray gibi gözüktü. Galatasaray'ın oyun yapısını incelemek gerekirse Galatasaray geçen seneye oranla mantalite değişikliği gözle görülür şekilde fark ediliyor. Fatih Terim ve kurmayları daha fazla dikine veya diyagonal paslar istiyor ve bu paslardaki isabetsizliği de göz ardı ediyorlar. Galatasaray'ın geçen seneye oranla daha hareketli ve çabuk takım oluşu burada en önemli faktör. Siz riskli pasları zorladığınızda eğer topu geçirmez ve top da rakipte kalırsa o pas kalenizde kontra atak olarak geri dönüyor. Bu kontra atağı yememek için anında reaksiyon almanız ve çabuk olmanız gerekir. Galatasaray sezonun ilk 4 maçında bu reaksiyonu verebilir durumda gözüktü. Dikine ve diyagonal pasları geçmese dahi anında reaksiyon veriyor takım. Bu reaksiyonu 2 şekilde gözlemliyoruz. İlki eğer geride eksik yakalanma riski yoksa topu kaybettiğiniz yerde anında şok pres. İkincisi ise Yugoslav faulü. Faulleri genelde Taylan yapıyor çünkü prese başladığınızda Taylan alanını terk ediyor. Burada rakibi eğer Taylan'ı geçerse alan bulabilir ancak ilk 4 maç boyunca rakiplerine asla döndürme şansı vermedi. Bu açıdan Taylan'a da bakış atacak olursak doğru yerde doğru kararı verme yetisini de kazandığını görmeye başladığımızı söylersek yanlış yapmayız. 

Galatasaray, sahaya her ne kadar 4-1-4-1 gibi dizilse de bunu net şekilde bu sistem diyemeyiz. Asimetrik bir düzene sahip Galatasaray'da sol iç pozisyonu Emre Kılınç için özellikle hazırlanmış gibi. Galatasaray'ın orta sahasında sol iç oynayan futbolcu pres yapılacağı zaman alanını kontrol etmeksizin rakip sol stopere baskıya gidiyor ve Falcao'yu çiftliyor. Bu şekilde baskıya gittiğinizde illa ki siz bu adamın geri dönüşlerinden feragat etmiş oluyorsunuz. Bu sebepten kazandığınız toplarda da ileride iki seçenek bulunmuş gibi duruyor. Galatasaray topu kazanır kazanmaz ise Emre Kılınç sol iç veya sol kenara yine alanını önemsemez şekilde koşuya başlıyor. Galatasaray geriden çıkışlarda ise Emre'nin topla kat edebilmesini de kullanıyor. Pasla başlayan oyunlarda Emre gerçek bir sol iç gibi davranıyor. Pas oyununa yardımcı olurken aynı zamanda topla da gidebilmesi geriden çıkışlarda opsiyon oluşturmakta. Emre Kılınç ve şu anda oynadığı rol Galatasaray için en önemli etkenlerden biri haline gelmiş.

Fatih Terim'in elindeki diğer opsiyon ise Etebo-Taylan orta sahasıyla 4-2-3-1 düzeni.. Hajduk Split maçında özellikle 55-70 arasında Galatasaray rakibine kontra atak fırsatı vermeye başladı ve Hajduk bu bölümde etkiliydi. Öne geçecek kadar etkili olan rakibe Fatih Terim hem savunma hem de hücumu geliştirecek bir hamle yaptı. Belhanda oyuna girerken Ömer kenara geldi ve bu dakikadan sonra 4-2-3-1 düzenine geçildi. Etebo-Taylan ikilisi profilleri itibariyle benzer isimler bu sebepten ben ikisinin birbirinin alternatifi olduğu kanaatindeyim. Lakin Galatasaray'ın 4-1-4-1 düzeninde iç oyuncularından ceza sahası koşusu bekleniyor. Hajduk maçında ne Etebo ne de Ömer bunu yapamadı. Üstüne de kontra atak fırsatları verince Fatih Terim 4-2-3-1'e döndü ve maçı aldı. Galatasaray'ın Taylan-Emre-Belhanda orta sahası için şu an sistem değişikliğine ihtiyacı yok gibi duruyor ancak derbide böyle bir düzen görürsek de şaşırtıcı olmaz.

Galatasaray, bu sezon geçen sezona oranla daha farklı bir yerleşim sergiliyor. Geçen sezon geriden pasla çıkışlarda Galatasaray 3-5-2 şeklinde bir yerleşim izletiyordu. Seri stoperlerin arasına giriyor, Feghouli sağ iç gibi pozisyon alıyor, Onyekuru forvetleşiyor ve bekleri de öne atan bir Galatasaray izliyorduk. Bu sezon ise kenar oyuncuları Arda ve Feghouli çizgiye yapışık oynuyor. Taylan stoperlerin arasına dalarken bekler stoperlere daha yakın pozisyon alıyor, bu kez kenar oyuncuları rakip savunmayı genişletiyor. Eğer rakip 4'lü savunma oynayıp alan savunması yapıyorsa çizgiye basan kenar oyuncusundan biri illa ki boş kalıyor. Bu oyuncuyu diyagonal paslarla bulabiyor Galatasaray. Rakip adam adama savunuyorsa çizgiye basan kenar oyuncularını kovalayan bekler savunmayı aşırı genişletiyor ve bu kez merkezde büyük bir delik oluyor. Eğer Taylan, Marcao, Luyindama bu diyagonal ve packing paslarını attırmazsanız Galatasaray'ın çıkışlarını engelleyebilirsiniz. Bu sebepten Galatasaray'a karşı iyi yerleşerek pres yapmanız lazım.

Galatasaray, derbi öncesi iyi durumda plan taraf ve favori.. Fatih Terim'in kazanan takım bozulmaz mantalitesini terk edeceğini çok zannetmiyorum. Bu sebepten Galatasaray'ın nasıl oynayacağı az çok belli. Derbinin gidişatını belirleyecek olan Fenerbahçe ve Erol Bulut'un nasıl bir oyun mantalitesi ile sahaya çıkacağı olacaktır. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.