Mario Branco kimdir?

Galatasaray'da teknik direktör Fatih Terim ile yolların ayrılmasının ardından İspanyol teknik adam Domenec Torrent ile sözleşme imzalayan Burak Elmas yönetimi, futbol şubesini de Portekizli futbol adamı Mario Branco'ya emanet etmeye hazırlanıyor. Sportif direktör olarak başkan Elmas'a bağlı olacak olan ve Florya'dan sorumlu olması beklenen Mario Branco'yu hep birlikte tanıyalım..

MARIO BRANCO KİMDİR?
6 Kasım 1975, Porto doğumlu ve tam adı Mário Jorge dos Santos Branco olan 46 yaşındaki Portekizli futbol adamı kariyerine ilk olarak 2004 yılında scout olarak başladı. İspanya 4. Lig takımlarından Pontevedra'da futbol hayatına başlayan Branco, bir sezon sonra Polonya'nın en büyük takımlarından Wisla Krakow'a transfer oldu. Takvim yaprakları 2007 yılını gösterdiğinde Polonya 1.Lig takımlarından Zaglebie Lubin takımına "şef scout" olarak görev almaya başlayan Portekizli idareci, toplamda üç yıl süren Polonya macerasının ardından Romanya'nın köklü takımlarından Steaua Bucuresti'ye transfer oldu. 2017 yılında yaşanan ve uzun süre spor gündemini meşgul eden ayrışmanın ardından eski günlerine dönmek isteyen Rumen ekibinde şef scout olarak 1.5 yıl görev yapan Branco, kariyerini farklı bir sürece çevirmek istedi.

5 yıl boyunca olarak scout olarak çalışan Portekizli, takvim yaprakları 2009 yılını gösterdiğinde futbol yöneticisi olmaya karar verdi ve UEFA B-Lisansı'nın ardından sportif direktörlüğe soyundu.  

2009 yazında Portekiz 1.Lig takımlarından Leixões'de "sportif direktör" olarak göreve başlayan Branco, 2011 yılında Romanya 1.Lig takımlarından Astra'da göreve başladı. Bir sezonluk görevlendirme sonrasında Portekiz 1.Lig takımlarından Estoril'de göreve başlayan Branco, kariyerinin en uzun çalışma süresini de burada geçirdi. 35 yaşında Estoril'in sportif direktörü olarak ligin en genç yöneticisi olan Branco, dört sezon boyunca burada görev yaptı. 2016 yılında Hırvatistan'ın köklü kulüplerinden Hajduk Split'e transfer olan Branco, iki sezonluk maceranın ardından kariyerine Yunanistan'ın en çok şampiyon takımı olan PAOK'ta devam etti. Selanik'te geçen iki sezonun ardından Branco yeniden ülkesi Portekiz'e döndü ve geçtiğimiz sezon Aralık - Haziran arasında kısa bir süre olmak üzere Famalicao'nun sportif direktörlüğünü yaptı. 

EN UZUN MACERA: ESTORIL
2011-12 sezonunda Portekiz 2.Ligi'nde şampiyon olarak üst klasmana yükselen Estoril, düzenli olarak 6 sezon 1.Lig'de mücadele etti. Branco'nun da sportif direktör olarak başladığı ilk sezonu 5, ikinci sezonunda 4. sırada tamamlayan Estoril için üçüncü sezon işler pek iyi gitmedi ve 12. sırada tamamladılar. Devam eden sezonlarda 8 ve 10. sırada yer alan yeşil-beyazlılar, 2017-18 sezonunda ligi son sırada tamamlayarak küme düştü. Portekiz ekibinde bu süre boyunca sadece 3 milyon Euro bonservis ödemesi yapılırken, 30 milyon Euro transfer geliri kasaya konuldu. 

HAJDUK SPLIT MACERASI
Hırvatistan'ın en önemli kulüplerinden birisi olan Hajduk Split organizasyonunda 2016-17 ve 2017-18 sezonlarında görev yapan Branco, burada takımın gelecek vaadeden genç isimler üzerinden al/sat yapmasıyla dikkat çekti. Hırvatistan Ligi'nde normal sezonu iki sezonda da 3.sırada bitiren Hajduk Split, ilgili sezonlarda kupada ilk yıl çeyrek final, ikinci yıl final oynarken iki sezonda da UEFA Avrupa Ligi'nde dördüncü turda elendi. Hırvatistan temsilcisi bu iki yıl içerisinde genç oyuncuları transfer ederken toplamda 1.5 milyon Euro harcamasına karşın 22.4 milyon Euro transfer gelirini kasasına koydu. 

SELANİK'İN YENİDEN FETHİ: PAOK
2018-2020 yılları arasında komşuda görev yapan Portekizli idareci, aynı dönemde yatırımlarıyla büyüyen PAOK'un başarılarında pay sahibi oldu. Razvan Lucescu yönetiminde Yunanistan'da çok uzun bir aradan sonra şampiyon olan Selanik ekibi, kupada da mutlu sona ulaşarak duble yaptı. Branco'nun ikinci sezonunda teknik direktör değişikliği yaşanırken, Abel Ferreira yönetimindeki PAOK sezonu ikinci sırada tamamladı. Şampiyonlar Ligi elemeleri ve Avrupa Ligi'nde grup aşamasında mücadele eden Yunan temsilcisi, ekonomik yönden güçlü bir yönetime sahip olmasının da etkisiyle 2 sezonda toplamda 20.75 milyon Euro bonservis bedeli harcarken, 16.8 milyon Euro bonservis geliri elde etti. Branco'nun ayrıldığı 2020 yazında ise PAOK'un 6.7 milyon Euro'luk oyuncu transferine karşın oyuncu satışı 10.6 milyon Euro oldu. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.